Da Vinci’nin İki Yüzlü Görüntüsü

Da Vinci’nin İki Yüzlü Görüntüsü adlı makalemizi severek okuyacağınızı umuyoruz.
Kısa bir süre önce, dün, Leonardo Da Vinci’nin ünlü tablosu “Son Akşam Yemeği”nde bulunan yeni suretler hakkında bir hikaye okudum. Bilgi teknolojisi uzmanı ve amatör araştırmacı Slavisa Pesci, dün, bulgularını duyurmak için basın konferansı düzenledi ve bunun sonucunda internet sitesine gelen ziyaretçiler, güya sunucularının çökmesine neden oldu.

Sonuç olarak, şu an internette bu sonuçlar için iyi bir kaynak yoktur. Bunu akılda tutmama rağmen, biraz başarıya ulaşarak bunları yeniden yaratmaya çalışmaya koyuldum. Bu resimler, Pesci’nin tasarladıklarına tam olarak uymayabilir ancak Pesci’nin bulduğunu iddia ettiği “Tapınak şövalyesi” ve “küçük bebeği tutma” figürü hakkında bazı seçenekler sunmaktadırlar.
Şahsen bu bulguların sadece bir tesadüf olduğuna inanıyorum. “Son Akşam Yemeği” resmi dile düşecek derecede kötü bir durumdadır. Pek çok yerde, üzeri boyanarak yeniden tablo haline getirilerek onarılmış; böylece, muhtemelen Leonardo’nun asıl çalışması, değiştirilmiş veya anlaşılmaz hale getirilmiştir. Bu onarıcıların, Leonardo’nun gizli suretleri hakkında bilgileri olmazsa bunları nasıl korumaları gerektiğini bilmezler. Günümüzde rastladığımız bazı gizli suretler, muhtemelen basit bir tesadüften ileri gelmektedir.
Halen, Leonardo’nun, tablolarında bazı türden sırları saklaması olasıdır. Leonardo, kesinlikle nesnelerin aynadaki ters görünümlerini gösterme düşüncesine aşinadır. Çoğunlukla, defterlerine tersten yazılmış yazılar yazmış ve böylece, diğerlerinin ayna kullanmadıkları taktirde yazdıklarını okumalarını güçleştirmiştir.
Eğer Leonardo, gerçeği aynada görülebilecek ters bir suret yaratacaksa hangi eksene göre bunun ters görüntüsünü yaratır? En belirgin eksenler şunlardır:
  1. Suretin ölçülmüş merkezinden aşağıya inen hat boyunca
  2. Ana karakteri İsa’nın merkezinden aşağıya inen hat

İsa’nın kafası, merkezden uzaktadır. O nedenle, bu iki eksen farklıdır.

Pesci, İsa’nın başının merkezinden aşağıya inen ikinci ekseni seçmiştir. Burada, bu eksen boyunca aynada ters görüntüsü alınmış “Son Akşam Yemeği”nin küçük bir uyarlaması vardır. Daha büyük uyarlamalarını görmek için resimlere tıklayınız.
Da Vinci'nin İki Yüzlü Görüntüsü
Son Akşam Yemeği tablosu (Leonardo da Vinci-şifreli). Rikfriday, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Aynada ters görüntüsü oluşturulmuş “Son Akşam Yemeği”  tablosundaki, masada oturan tapınak şövalyesi sureti. (Not: Kişisel düşüncem; Leonardo Da Vinci’nin, miğfer için, Yunan mitolojisindeki Ölüler Ülkesi’nin hakimi Hades’in Görünmezlik Miğferi’ne gönderme yapmış olabileceğidir çünkü söz konusu mite göre, bu sayede, onu takanlar, kendilerini, çevrelerindeki varlıklardan gizleyebilmektedirler.)

Bu resmin uzak sağ ve soluna baktığınızda, masada oturan miğferli adamın kaba şeklini görebilirsiniz. Ancak, bunun bir Tapınak şövalyesi olduğunu gösteren hiçbir şey görmüyorum. Tapınak şövalyesinin herhangi bir yerinde kırmızı haç armasının görülmesi beklenir (Tüm Maranatha Bulmacası sevenlerinizin bildiği gibi “Kırmızı-Beyazlı şövalye papazları yeşil giyiyorlardı”).

Bazı iddialara göre, bebeği koruyan Mecdelli Meryem’dir.

Burada gösterildiği gibi, bebek tutan figür daha belirsizdir. Figürün kolu, bir şeyi koruma konumundadır, ancak bunun bir bebek olup olmadığını kim söyleyebilir?

Aynada ters görüntüsü oluşturulan bu suretin en ilginç özelliklerinden biri, Pesci’nin bile buna değinmeyişidir. Eğer İsa figürünün aynadaki ters görüntüsüne bakarsanız göğsünün ortasında kırmızımsı bir kalp şekli ortaya çıkmaktadır.

“Son Akşam Yemeği” tablosundaki Kutsal Kalp.

Bu, tabii ki İsa’nın Kutsal Kalbi’ni simgeleyebilirdi. Kutsal Kalbin adanmasının, Tapınak Şövalyelerinin başlangıcıyla aynı dönem civarında, 11.-12. Yüzyılda doğması ilginçtir. Ayrıca, tablonun ölçülmüş merkezi boyunca aynadaki ters görüntüsünün alınması, bazı ilginç sonuçlara yol açmaktadır. Bir açıdan bakıldığında pencerelerin ve sütunların hepsi, bu şekilde birbirine uymaktadır ve bu da Leonardo’nun gerçekten tabloyu tasarlarken simetrik geometriyi kullandığını göstermektedir. Bu yaklaşım, ayrıca Aziz Barthalomeos’un üzerindeki en soldaki sütundaki çekici kutsal kaseyi bozulmamış halde saklamaktadır.

Tablonun ölçülmüş merkezi boyunca, aynada, ters görüntüsü alınmış “Son Akşam Yemeği” tablosu.
Sonuç olarak, ayna eksenini sadece biraz çekiverirseniz daha da acayip suretlere ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki suret, öncekilerden çok daha açık biçimde ortaya çıkmaktadır. Bu, biraz acayip olsa da göğsünde ilginç bir bok böceği olan çok belirgin bir yüz meydana getirecek şekilde aynada ters görüntüsü oluşturulmuş İsa figürüdür. Figür, ayrıca bir bakımdan düşünmeye dalma (meditasyon) duruşunu andırmaktadır.
Aynada ters görüntüsü oluşturulmuş, “Son Akşam Yemeği” tablosundaki “bok böceği” tasviri.

Bu bok böceği, bizi Leonardo’nun eski Mısır gizemleri ile İsa’nın felsefeleri arasındaki bağlantı hakkında bir mesaj gönderdiği sonucuna ulaştırmalı mıdır? Bu, cezbedicidir ve böyle bir bağlantı pekala bulunabilir ve yine de halen bu suretin sadece bir tesadüf olduğunu düşünüyorum. Bu hikayenin en ilginç tarafı, Bay Pesci’nin hikayesinin, nasıl bu kadar çok tepki alabildiğidir. Bulduğu suretler, çok belirgin görünmemektedir. Ve yine de, basın toplantısı düzenlemiş ve bunun yaygın bir şekilde dile getirilmesi, iddialara göre internet sitesinin 15 milyonun üzerinde tıklanmasını sağlamıştır. Ben de bilgi teknolojisi uzmanı ve amatör araştırmacı olduğumdan, ne tepki alacağımı öğrenmek için bu resimleri ve bu analizi yayınlamaya hakkım olduğunu tahmin ediyorum. Bir şekilde, gelecek tıklanmaların Typepad sunucularını çökerteceğinden şüpheliyim.



Kaynak: http://rantworld.blogs.com/arcanadei/

Çeviren: Yalçın Ceylanoğlu

HER HAKKI MAHFUZDUR.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir