Afrika Halkının Bok Böceği ShiKelang

Afrika Halkının Bok Böceği ShiKelang
bok böceği (Addo Elephant Park)

Afrika Halkının Bok Böceği ShiKelang adlı makalemizi severek okuyacağınızı umuyoruz.

Güney Afrika’daki Dünya Kupasının açılışı yapıldı; (en büyük başlangıç müziği pencereli) açılış töreni, Afrika’nın aşkla dolu duyguları ve dansı bakımından değil, dev bir siyah böcek açısından zengindir. Futbolda, topun yavaş yavaş kaymasını ifade eden ShiKeLang böceği (bilimsel adı “Quianglang”dır), yeni gelişmeye başlayan Güney Afrika’daki futbol Dünya Kupası’na katkıda bulunmuştur. Aslında, Afrika’daki dünya sahnesinde genel olarak hayvanlar değil, ShiKeLang görünmektedir. Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nın açılış töreninde tüm açılış törenini en yüksek noktasına getiren şey, yuvarlanan ShiKeLang’ın “dev futbol topunu kutlayın” çağrısı yapmasıdır. Onun varlığı, insan ve doğanın uyumunu görmelerini sağlamaktadır.

Çin geleneksel düşüncelerinde ShiKeLang yer almaktadır. Ancak, Afrika’nın kendi böceği olmadığı halde niçin Afrikalılar onu dünya sahnesine taşımak istesinler? Aslında, Afrika’da, ShiKeLang, olağanüstü bir hayvandır: “Daima çok çalışırlar, tüm güçlükleri yenerler, verimli araziyi beslerler.” Dünya Kupası’nın açılış töreninde ShiKeLang izah edilmiştir. Dünya Kupası’nın düzenleyicileri, açılışta QuiangLang’ın pek çok Afrika ülkesinde revaçta olduğunu, çünkü tarımda inanılmaz derecede önemli rol oynadığını belirtmişlerdir. Toprağa bırakılan ve sindirilebilir hayvansal atıkları toprağa kazandırarak beslenmelerini sağlamakta ve bunun yanında, toprak yapısını zenginleştirmektedirler. Aynı zamanda, çiftlik hayvanlarını ve sığırları da koruyabilirler, çünkü bu sığır dışkıları zamanında kullanılmazsa parazit böcekler, konaklarına uçabilecek hale geleceklerdir.

Altından, akikten (karnelyan), firuzeden ve lacivert taşından yapılmış Mısır kanatlı bok böceği
Dünya’da, en ünlüsü Mısır’da yaşayan 20.000 farklı QuiangLang (bok böceği) türü olup uzunlukları 1-2,5 cm’dir. Afrika’nın bok böceğinin (QuiangLang) uyum yeteneği yüksek olduğu için pek çok ülke tarafından ithal edilmektedir. Avustralya’da da normalde pek çok bok böceği türü vardır, ancak Avrupalılar, buraya kendi çiftlik hayvanlarını ve çimlerini getirince Avustralya bok böceklerinin çoğu bu duruma uyum sağlayamadı. Bu nedenle, inek dışkısı zamanında kullanılamadı. Avustralya ve Güney Afrika, ülkelerine dışarıdan üç bok böceği türü getirterek yerleştirdiler ve bu sayede, canlılarının yaşam ortamını büyük oranda iyileştirdiler.

Afrika’da, ShiKeLang, sadece “toprakta revaçta olduğu bilinen ve hatta leşçil” oldukları belirtilen, Afrika kültürünü derinden etkilemiş olan insanlar değildir. Eski Mısırlılar, bok böceklerinin her biri 30 günden oluşan bir ayı temsil eden 3 çift, 30 bölütlü bacakları olduğuna ve dahası, ShiKeLang simgesi olarak (gök yıldızının hareket etmesine, dünyada güneşin dışkı topağı biçiminde yuvarlanmasına; medeniyetin çalışkan olmasına; korkusuz insan yaratımına ilham verdiğine) inanıyorlardı. Bu yüzden, itmekte olan ShiKeLang’a bok böceği (scarab) adı verilmiştir.

Afrika’daki insanların görüşüne göre, QuiangLang’ın 3 anlamı ve simgesi vardır. Bunlardan biri, “uzun süren ve bereketli yaşamlılık” simgesidir. Eski Mısırlılarda, her gün hayvan dışkısının yukarı tırmandırılmasına benzer biçimde, güneşin doğudan alınıp sürüklendiği düşünülüyordu. Ayrıca, etrafına bakınarak, sürekli olarak dışkı topağını tomar haline getirdiğini fark ettikleri, yumurtadan çıkmış (ve ardından, larva evresini ve pupa devresini geçirmiş) bok böceklerini güneş tanrısının somutlaşması ve yeniden dirilişin ve ölümsüz hayatın simgesi olarak düşünüyorlardı. Üstelik, bunların insanları kötülüklerden ve her türlü hastalıklardan koruyabileceklerine inanıyorlardı. Eski Mısırlılar, ölümden sonraki hayat için bok böceği şeklindeki muskaları takıyorlardı ve özel amaçlarla, yani öbür dünyaya yapacağı yolcuğun her bakımdan huzur içinde geçmesi için ölüye eşlik etmesi amacıyla cenaze törenine yönelik böyle şans muskaları tasarlamış ve takmışlardır.

Bunlardan ikincisi, taneyi ve bunun çoğalmasını simgelemektedir. En sonuncusu ise “Pepsi”nin (mutluluk veren 100 şey) gelişmesi ve görebileceğiniz biçimde, iyi ürün havasının, verimli arazinin ve ShiKeLang’ın çoğalmasıdır.

Kaynak: http://www.chepet.com/2011/06/the-african-people-the-scarab-beetle-is-shikelang/
 
Çeviren: Yalçın Ceylanoğlu
 
HER HAKKI MAHFUZDUR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir